Bed and Breakfast Pension Kock

Een ervaring om nooit te vergeten.

nlenfrde

Artikelindex

Wist u dat de Achterhoek het grootste wijnbouwgebied van Nederland is, néé? kijk dan hier.

 De Zeddamse Torenmolen.


De molen bepaalt al sinds de 15 e eeuw het beeld van Zeddam samen met de kerktoren van de St. Oswalduskerk.
De parochie van Zeddam is een van de oudste uit de streek, de eerste vermeldingen dateren uit de 13e eeuw.

Website Torenmolen   


Rosmolen Zeddam


De rosmolen werd in 1546 gebouwd als aanvulling op de al bestaande windmolen in opdracht van de toenmalige eigenaren de Graven Van den Bergh in dezelfde locatie. De graven verpachtten na de bouw van de rosmolen de complete locatie met torenmolen en de molenaar gebruikte de rosmolen als er te weinig wind was om te kunnen malen met behulp van het paard van de boer. In 1866 werd de molen verkocht en gesloopt als rosmolen. In 1974 werd met behulp van de originele bouwtekeningen die bewaard waren gebleven in het archief van het Huis Bergh de rosmolen herbouwd.
In de molen is een kleine verzameling zwerfstenen tentoongesteld die bijeengebracht is door een voormalig dierenarts uit het dorp, wijlen dokter J. Hoogland alsmede een vaste mineralencollectie. Ook worden er regelmatig kunstexposities gehouden. De molen is in de zomer elke zaterdag en zondag voor het publiek geopend en is in bedrijf. De rosmoleninstallatie wordt dan voortbewogen door een paard.

Bovendorpstraat 21 7038CH Zeddam  


Molen de Volharding.


Molen de Volharding is een korenmolen in Zeddam. Sinds 2006 is de Familie Waszkiewicz - Harmsen de eigenaar van deze molen. Inmiddels hebben ze zich de kunst van het draaien eigen gemaakt. De molen is regelmatig voor publiek opengesteld en er worden leuke evenementen georganiseerd.

De Volharding is een windmolen, type beltmolen. De oorspronkelijke functie is korenmolen. Momenteel is de molen draaivaardig, maar niet maalvaardig. De molenstenen zijn gebarsten en moeten vervangen worden.

De molen is gebouwd in 1891. In 1941 werden van de molen het gevlucht en de staart verwijderd. In 1963 werd de kap hersteld en kreeg de molen in 1979 een algehele restauratie. De molen heeft een belthoogte van 3 meter. Hij heeft roeden met een lengte van 20,50 meter die zijn voorzien van het oudhollands hekwerk met zeilen.

Website

 

 


Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg


Huis Bergh in de stad 's-Heerenberg gemeente Montferland, Gelderland en is een van de grootste kastelen van Nederland. Het maakte deel uit van de heerlijkheid Land van den Bergh.
De bouwgeschiedenis van het kasteel gaat terug tot het jaar 1250. Delen van het huis dateren uit de 14e, 15e en 17e eeuw. In de beginfase van de Tachtigjarige Oorlog had Huis Bergh veel te lijden van oorlogsgeweld. In 1735 brandde het geheel uit. Tijdens de Hollandse Zending tussen de jaren 1799 en 1842 was er een seminarie in Huis Bergh gevestigd. Het kasteel en alle bijbehorende bezittingen kwamen in 1912 in eigendom van Jan Herman van Heek (1873-1957), een industrieel uit Enschede. In 1939 werd een groot deel van het huis voor de tweede keer door brand verwoest; dankzij de hulp van de plaatselijke bevolking kon echter veel van de inventaris worden gered. Nog in hetzelfde jaar begon de wederopbouw die reeds in de herfst van 1941 kon worden voltooid.

Website


De Padevoort Zeddam. 


De Padevoort is een havezate in Zeddam-Vinkwijk. Het landgoed wordt al vermeld in de 13e eeuw en sinds de 16e eeuw is er sprake van een geslacht Van de Padevoort.
In 1666 werd het als jachthuis van Huis Bergh ingericht. In 1875 is het aan de R.K. Kerk verkocht en als klooster ingericht. Een zusterorde - Zusters Franciscanessen van Heythuizen - vestigde er een meisjesschool, later werd het gebouw centrum voor de wijkverpleging.
In 1972 is de Padevoort aangekocht en gerestaureerd door een particulier. Het is inwendig niet te bezichtigen.

De Havezathe de Padevoort staat aan de Padevoortse Allee in Zeddam.


Het land van Jan Klaassen in Braamt.


Het Land van Jan Klaassen is een pretpark in Braamt. In het pretpark kunnen kinderen spelen in een buitenspeeltuin van 30 000 m² en een binnenspeeltuin van 2000 m². In deze speeltuinen zijn verschillende speeltoestellen en attracties aanwezig. Ook is er de eetgelegenheid Katrijn met een terras.
Het thema dat op verschillende manieren in het hele pretpark terugkomt, is Jan Klaassen. Er worden dan ook poppenkastvoorstellingen gegeven in het grootste poppentheater van Nederland met Jan Klaassen in de hoofdrol.
Sinds 2011 beschikt het pretpark over een poppenspelmuseum. Marius Prein, oprichter van Het Land van Jan Klaassen, heeft in het museum een collectie van 60 jaar poppentheater met decorstukken en poppen. Deze zijn behalve in Nederland ook gebruikt bij optredens binnen Europa en tijdens internationale poppentheaterfestivals in Polen, Rusland, Iran, Pakistan en in het Caribisch gebied.

Website


 


De Kemnade in Wijnbergen.


De Kemnade is een klein kasteel in Wijnbergen, in de voormalige gemeente Bergh, thans gemeente Montferland. Omdat het privébezit is, is het ontoegankelijk voor bezoekers. Het ligt tussen Etten, Wijnbergen en Braamt aan de westelijke oever van de Oude IJssel, aan de Warmseweg en aan een zijtak van de rivier de Oude IJssel, het Waalse Water. Daardoor heeft het een schilderachtige uitstraling. Tijdens Open Monumentendagen is de tuin al enkele opeenvolgende jaren voor het publiek opengesteld.

Meer informatie


Midgetgolf in Beek - Montferland


In Beek (Montferland) ligt een officiële midgetgolfbaan met 18 holes. De baan is voorzien van diverse zitjes.

Stergolfbaan De Korenbloem
St. Jansgildestraat
Beek gem Montferland
tel. 0316 - 531 790 


Landgoed de  Byvanck.


De Byvanck is een voormalig kasteel en landgoed, ten westen van het dorp Beek en het bosgebied Montferland in de provincie Gelderland. Het landgoed bestaat uit naald- en loofbos met daartussen enkele akkers en weilanden.

Karakteristiek is het 18e eeuwse Huize de Byvanck, gelegen op het landgoed. De geschiedenis van dit huis gaat terug tot 1362 als er voor het eerst geschreven wordt over het goed welke dat jaar eigendom is van Gheryt Palick van der Wilten. Ongeveer 300 meter is een plek Rondeel genoemd, bestaande uit een eiland waarop een woontoren uit de 12e eeuw stond. Het huis en nabije omgeving zijn privé en niet toegankelijk voor het publiek.

Karakteristiek is verder een aantal kruislings op elkaar staande lanen met bijzondere bomen. Het gebied ligt veel lager dan het Bergherbos en, omdat het te nat was om te ontginnen, is het door de eeuwen heen in stand gebleven. In het natuurlijke eikenbos is in het voorjaar een rijke ondergroei te vinden van aronskelk, bosanemoon, dalkruid en groot heksenkruid. De Byvanck is eigendom van de Natuurmonumenten. Het landgoed is opgensteld voor publiek.

Landgoed de Byvanck
Bijvanck 7037 Beek - Montferland

GMaps


Proef de Achterhoekse Wijnen in Montferland.


Wijngoed Avitera in Azewijn  

www.avitera.nl
Wijngoed Montferland 's-Heerenberg en Gendringen

www.wijngoedmontferland.nl   

 


Achterhoeks museum 1940-1945


 

Leer en zie van alles over de Tweede Wereldoorlog in het Achterhoeks museum 1940-1945. Kom erachter hoe het Derde Rijk onder Hitler opgekomen is. Er zijn onder andere documenten, foto''s en affiches.Ook is er een diorama van een loopgraaf in Nederland. Zo zie je hoe er in Nederland toentertijd over krijgstactieken werd nagedacht. In het museum is een authentiek café en een winkel, ingericht met thee, tabak en koffie.

Marktstraat 6
255 CA Hengelo
www.achterhoeksmuseum1940-1945.nl


Dickens Museum


Het Dickens Museum toont een grote, unieke collectie boeken, brieven, foto's en illustraties uit het werk en leven van de Engelse schrijver Charles Dickens. De karakters uit zijn boeken komen tot ''leven'' in een wisselende poppententoonstelling.

Onderstraat 2

7226 LD Bronkhorst
www.dickensmuseum.nl


Museum Smedekinck


In deze prachtig gerestaureerde boerderij komt de oudheid tot leven. Museum Smedekinck bevat themavertrekken, zoals de boerenwoonkeuken met schouw, de Zelhemse gemeentekamer en de bedstee. De collectie bestaat uit klederdrachten, archeologische vondsten, werktuigen en gereedschappen.Museum Smedekinck geeft inzicht in de leefgewoonten van de Zelhemmers. Elk jaar zijn er tal van exposities en activiteiten voor het hele gezin, zoals de Oogst- en folkloredag, de Ot en Sienmiddag en Smoks Hannemiddag. Ook is het museum het vertrekpunt voor fietstochten en groepsuitjes.

Pluimersdijk 5
7021 HW Zelhem
www.museumsmedekinck.nl

 

 


Het Hofshuus Varsseveld


Museumboerderij Het Hofshuus neemt de bezoeker 100 jaar terug in de tijd. Met tal van verrassende voorwerpen uit het verleden wordt een mooi beeld gegeven van de werk- en leefgewoonten toendertijd. De voorwerpen zullen vooral een gevoel van herkenning oproepen; een herinnering aan de verhalen en beelden van vroeger.
Het museum is omringd door een boerenerf met een schitterende tuin vol gewassen ''van vroeger''. Deze tuin kan eveneens bezocht worden.

Leemscherweg 24
7051 JB Varsseveld

www.hofshuus.nl


Openbaar Vervoer Museum


Het Openbaar Vervoer Museum laat de ontwikkelingen in het openbaar vervoer zien. Met de brede collectie schaalmodellen van treinen, trams en bussen krijg je een mooie indruk van het reizen door de jaren heen. De evolutie van de paardentram vroeger tot de TGV nu.
Het museum richt zich sterk op kinderen. Via educatie wordt geprobeerd kinderen bewust te maken van de veranderingen en mogelijkheden van het openbaar vervoer. De collectie weerspiegelt de ontwikkeling van het openbaar vervoer in stad en regio.

Stationsstraat 50
7005 AK Doetinchem
www.ovm-doetinchem.nl


Lalique Museum Doesburg


In Lalique Museum Doesburg gaat een wondere wereld aan glaswerk voor je open. Het museum is gewijd aan de glas- en juwelenkunstenaar René Laligue. Hij leefde van 1860-1945 en was de Rembrandt van de glas- en juwelenkunst.
Het glasmuseum is een monumentaal Rijksmonument. Bewonder hier glaswerk in alle denkbare kleuren en maten. Kom in dit unieke museum te weten hoe René Lalique werkte. Het museum is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Gasthuisstraat 1
6981 CP Doesburg


Stedelijk Museum Zutphen


Stedelijk Museum Zutphen laat je kennis maken met de rijke geschiedenis van Zutphen. De stad verwierf al in 1193 stadrechten en was in de middeleeuwen een internationale handelsstad. Reden genoeg om meer over deze stad te weten te komen.

Het museum beschikt over een uitgebreide collectie. Van een globe die door de gemeente is gekocht in 1608 tot een unieke muntschat uit de vijftiende eeuw. Bewonder hier een stempelzegel, poppenhuis, stadsgezichten, muurschilderingen en meer.

Rozengracht 3

7201 JL Zutphen
www.museazutphen.nl


Markt 12 museum


Markt 12 is het museum in Aalten over onderduiken, verzet en het gewone leven in de Tweede Wereldoorlog. Aalten had toendertijd het hoogste aantal onderduikers van Nederland.

Thema's
Het museum heeft diverse kamers die elk een thema uitbeelden, zoals de zolder met een illegale drukkerij, de grote woonkamer die tijdens de oorlog dienst deed als kantoor van de Ortskommandant. De berging met als thema propaganda, zowel van de Duitsers als van de geallieerden of de voorkamer met als thema het gewone leven.

www.markt12.nl
Markt 14
7121 CS Aalten

 


Kaasboerderij Weenink


Wil je met eigen ogen zien hoe boerenkaas gemaakt wordt? En vind je het leuk om een kijkje te nemen bij de dieren op de boerderij? Kom dan snel naar Kaasboerderij Weenink! In de kaasmakerij kun je het maakproces van dichtbij zien. 

Knuffel de kalfjes en de konijntjes, speel in de zandbak of op het springkussen. Bij Weenink is veel te beleven. Je kunt onder andere boerengolfen, een High Tea houden, handboogschieten en een GPS-tocht maken.

Eimersweg 3
7137 HG Lievelde


Openluchtmuseum Erve Kots


Benieuwd hoe de tijd er voor de mechanisatie uitzag? Openluchtmuseum Erve Kots neemt je mee terug naar die tijd. Er is een prachtig bewaarde Saksische hoeve te zien. Ook is er een weefkamer, karnkamer, een schouw en bedsteden te zien.
Het boerenverleden wordt compleet gemaakt met een los hoes uit 1772, bijenstal, rosoliemolen, een bakoven, schuur en een schaapskooi. De oude machines en werktuigen zijn overal op het terrein te zien. Het verleden kun je hier herleven!

Eimersweg 4
7137 HG Lievelde
www.ervekots.nl


Mosterdmuseum Almen


Zie en leer hier alles over mosterd. In het Mosterdmuseum is te ontdekken hoe mosterd ooit gebruikt werd, welke soorten mosterd er allemaal zijn en hoe de productie ervan verloopt.

Wanneer je het Mosterdmuseum binnenstapt, lijkt het alsof je een sprongetje terug in de tijd maakt. Het museum is een antieke winkel waar veel streekproducten te verkrijgen zijn. Kom en beleef dit authentieke gevoel.

Dorpsstraat 39

7218 AC Almen
www.mosterdmuseum.nl


Museum voor Oude Boekdrukkunst


Volg een rondleiding of maak een demonstratie mee van boekdrukkunst en papier maken in het Museum voor Oude Boekdrukkunst. Kinderen kunnen zelf aan de slag en een eigen kaart drukken met hun naam en papierscheppen.

Het museum ligt in een een fantastische omgeving met veel natuur en mooie fietsroutes. Het museum is ook een leuk uitstapje voor een verjaardagspartijtje, met pannenkoeken en drinken.

 www.oudeboekdrukkunst.nl


Gruitpoort Kunst en Cultuur


In Kunst en Cultuurcentrum De Gruitpoort kun je terecht voor theater, het filmhuis, kunstprojecten, cursussen, workshops en culturele ontmoetingen.


Theater:
Wekelijks op de vrijdag en soms op de woensdag is er een theateravond met een bijzondere, eigenzinnige kwaliteitsprogrammering. Voor kinderen is er iedere maand op zondagmiddag een theater- of filmvoorstelling .
Ook zijn er incidentele voorstellingen, lezingen, nieuwe muziekvoorstellingen en festivaldagen met films.
Filmhuis:
Elke dinsdag- en zaterdagavond draait er een film. Om de week op dinsdagmiddag, kun je tegen een aantrekkelijk tarief naar de film. Eens per maand is er de Lazy Sunday Afternoon. Ook draait er elke maand een kinderfilm.
Bekijk de website van de Gruitpoort Kunst en Cultuur voor het actuele programma.

Hofstraat 2
7001 CD Doetinchem
www.gruitpoort.nl


JT Doetinchem 


JT Doetinchem is gelegen in het gezellige centrum van Doetinchem. Hier zie je de nieuwste bioscoopfilms. Of je nu van spanning, romantiek of animatie houdt. In deze bioscoop is voor iedereen wat wils.
Tevens kun je hier genieten van premières, Ladies Only en speciale kinderfilms. De bioscoop beschikt over comfortabele dieprode stoelen met voldoende beenruimte. In de foyer kun je terecht voor een drankje en hapje.

Hofstraat 155

7001 JD Doetinchem
www.jt.nl/bioscoop/doetinchem


 

 


Arnhems Oorlogsmuseum 40 - 45


 Dit unieke oorlogsmuseum laat je een overzicht en een nauwkeurig beeld zien van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat met name om Arnhem en haar omgeving zelf. Er zijn veel spullen uit de oorlog bewaard gebleven die je hier kunt bekijken.

In het museum kun je ook nagebouwde situaties zien. Je kunt bijvoorbeeld bij de bezetter naar binnen kijken of zien hoe de Nederlandse bevolking aan het einde van de oorlogsjaren wachtten op de bevrijding.

 Kemperbergerweg 780

6816 RX Arnhem
www.arnhemsoorlogsmuseum.com


Bezoekerscentrum Sonsbeek


In de voormalige 18e eeuwse molenschuur bij de Witte Watermolen aan de rand van Park Sonsbeek is Bezoekerscentrum Sonsbeek gevestigd. Hét ideale uitgangspunt voor wandelingen door de Arnhemse stadsparken Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem.
Het centrum organiseert wandelingen, tentoonstellingen en diverse andere activiteiten. Speciaal voor kinderen is er Speuren in de Poel, knutselen en varen op de beek. Ook voor verjaardagspartijtjes kun je hier terecht.
Alle informatie over de parken en natuurgebieden in Arnhem is aan de balie te vinden. In de winkel van het centrum zijn verschillende meelproducten uit de naastgelegen Witte Watermolen te koop.
Het Bezoekerscentrum ligt op slechts vijf minuten lopen vanaf het centrum van Arnhem.
In de zomermaanden vinden er in het park van Sonsbeek allerlei activiteiten plaats; openluchtconcerten, kunstmanifestaties en theaterfestivals.

Zijpendaalseweg 24a
6814 CL Arnhem
www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl


Burgers'' Zoo


Dierentuin Burgers'' Zoo is een park dat bestaat uit grootschalige nagebouwde leefgebieden van dieren en planten. De leefgebieden geven een natuurgetrouwe presentatie van het leven van de dieren weer.
Nieuw is het Burgers'' Kids Jungle, een volledig overdekte speeltuin in de vorm van een Zuid- en Midden-Amerikaans jungledorp.
Door het jaar heen zijn er diverse activiteiten in Burgers'' Zoo. Er zijn speciale activiteiten tijdens de Zomeravonden in de zomervakantie. Ook in de winterperiode zijn er winterse avond(t)uren, waarbij Burgers'' Zoo op een bijzondere manier verlicht is en IVN-gidsen speciale activiteiten verzorgen.

Antoon van Hooffplein 1
6816 SH Arnhem
www.burgerszoo.nl

         


Cultuurherberg De Legende


Cultuurherberg De Legende is een plek waar mensen genieten. De combinatie van kunstexposities, muziek en eten is hier te vinden. De ruimtes zijn gevuld met werken van verschillende kunstenaars als Boekhoudt, Mut en Reefman.

In De Cultuurherberg smelten creativiteit en schoonheid van het dagelijkse leven samen. De alledaagse bezigheden van de mens zoals werken, eten, ontspannen en kunstbeleving staan hier centraal. Ook worden hier kleinschalige concerten georganiseerd.

Monnikensteeg 103
6823 AA Arnhem
cultuurherberg.wordpress.com


Fluisterboot Zutphen


Tijdens een rondvaart in een fluisterboot over de rivier de Berkel zie je de mooiste plekjes langs de route. De vaartocht duurt één uur. De fluisteraar (schipper) vertelt over de geschiedenis van deze Hanzestad en haar historische monumenten.
De opstapplaats en eindpunt is bij de steiger op de Rijkenhage, middenin het centrum van Zutphen. Er zijn 5 boten beschikbaar, waarin 20 personen per boot mee kunnen.

Rijkenhage
Zutphen
www.fluisterboot-zutphen.nl

 

 


Focus, Filmtheater Arnhem


Zin in een goede, spannende of romantische film? Filmtheater Focus heeft voor ieder wat wils. Van documentaires tot kinderfilms, van klassiekers tot premié

res, van Bollywood tot Hollywood en van Japan tot Kazachstan.
Het theater heeft drie comfortabele zalen en is te vinden in de Korenbeurs, midden op de Korenmarkt. Dagelijks worden er minimaal zes voorstellingen verzorgd.

 Korenmarkt 42
6811 GW Arnhem
www.focusarnhem.nl


Historische Kelders Arnhem


In de veertiende eeuw werden in Arnhem herbergen, koopmanshuizen en wijnhuizen gebouwd. De handelsstad beleefde toen een bloeiperiode. In deze tijd werden de grote huizen voorzien van een kelder voor de opslag.

In de Rijnstraat zijn dertig van deze historische kelders samengevoegd. Je kunt door een groot onderaards complex lopen. Ga met de rondleiding mee en bewonder de rijke geschiedenis ervan. Ook vinden hier culturele en kunstzinnige evenementen plaats

Oude Oeverstraat 4a
6811 JX Arnhem
www.keldersarnhem.nl


Historische Verzameling Regiment Van Heutsz


Het Regiment Van Heutsz is in 1950 opgericht. De traditie van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger wordt hiermee voortgezet. Van Heutsz was een generaal die na 30 jaar oorlog (1873-1903) rust bracht in Atjeh.
Het borstbeeld van Van Heutsz staat op het plein voor het stafgebouw. Er is een uitgebreide collectie te bewonderen met onder andere beeldmateriaal en voorwerpen uit de KNIL-periode, de Koude Oorlog en recente missies in Irak en Afghanistan.

Oranjekazerne Schaarsbergen, gebouw 31 - Clement van Maasdijklaan 5
6816 TW Arnhem
www.defensie.nl/landmacht


Luxor Live


Luxor Live is een poppodium met een divers en gevarieerd aanbod. Met optredens van zowel opkomende als reeds gevestigde bands en grote namen. Op het programma staan ook dance, performances e.d.
Luxor Live is gevestigd in een monumentaal pand in het centrum van Arnhem. Het is op loopafstand van het centraal station, de parkeergarage en de fietsenstalling.

Willemsplein 10
6811 KB Arnhem
www.luxorlive.nl


Museum Bronbeek


Museum Bronbeek is fraai gelegen op het landgoed Bronbeek in Arnhem. In de vaste expositie ''Het verhaal van Indie'' wordt u meegenomen door de geschiedenis van onze voormalige kolonie Nederlands-Indië, het huidige Indonesië
Van oorsprong is Bronbeek een tehuis voor oud KNIL-militairen. Tegenwoordig kunnen veteranen van alle krijgsmachtdelen (behalve officieren) hier terecht. Een bezoek aan museum Bronbeek is pas compleet na een Indische rijsttafel in de ''Kumpulan'' .

Velperweg 147
6824 MB Arnhem
www.bronbeek.nl


Museum Schatkamer Walburgis


Als je geinteresseerd bent ik kerkelijke kunstvoorwerpen is Museum Schatkamer Walburgis zeker een bezoekje waard. Deze zijkapel is ingericht met voorwerpen uit verschillende Arnhemse kerken.
Het pronkstuk is de zilveren Eusebiusbuste uit de 15e eeuw. Ook is het prachtig om de verzameling cibories, kelken en monstransen uit verschillende periodes te zien. Een ander collectiestuk is het beeld van Maria met kind. Dit beeld van zandsteen komt uit circa 1420.

St Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
www.museumschatkamerwalburgis.nl


Museum Arnhem


In het Museum voor Moderne Kunst kun je uiteenlopende vormen van kunst zien. Een Nederlandse collectie sieraden, hedendaagse feministische kunst, kunst uit realistische stromingen en meer.
Het laten zien van vormen van realisme staat in dit museum centraal. Het museum bevindt zich op de oude stuwwal, hoog boven de Rijn. Dit maakt het een unieke en bijzondere locatie.

Utrechtseweg 87
6812 AA Arnhem
www.musemarnhem.nl


Musis Sacrum


Werkelijk elk genre is in dit mooie theater vertegenwoordigd. Van dans, opera, ballet en wereldmuziek tot cabaret, toneel, klassieke muziek en beeldend theater. Voor ieder dus wat wils!
Er zijn twee locaties. De concertzaal Musis Sacrum is sinds 1847 het centrale punt in het muziekleven van Arnhem. Schouwburg Arnhem staat op tweehonderd meter afstand van Musis Sacrum. Schouwburg Arnhem is de eerste schouwburg in Nederland.

Velperbuitensingel 25
6828 CV Arnhem
www.musis-sacrum.nl

 


Nederlands Openluchtmuseum


Beleef de geschiedenis in het Nederlands Openluchtmuseum. Bijzondere ontmoetingen, geuren, beelden en verhalen brengen onvergetelijke herinneringen boven aan het dagelijks leven van vroeger. De historische huizen en boerderijen in het landelijke museumpark bruisen van het leven.

Schelmseweg 89

6816 SJ Arnhem
www.openluchtmuseum.nl


Nederlands Watermuseum


Het Nederlands Watermuseum in Arnhem is een uniek doe-museum dat geheel in het teken staat van zoet water. Kruip in een riool en ontdek uit hoeveel liter water je bestaat. Leer hoe kinderen uit andere landen met water omgaan. Of doe proefjes in het Waterlab.
Iedere schoolvakantie is er in het Nederlands Watermuseum een speciale kinderactiviteit voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Zie de website van het watermuseum voor de activiteitenagenda.

Zijpendaalseweg 26 - 28
6814 CL Arnhem
www.watermuseum.nl

 


Waterburcht Anholt – privémonument van prins Salm-Salm.


De waterburcht Anholt in het westelijke Münsterland wordt voor de eerste keer vermeld in de 12e eeuw en is een van de weinige burchten van Nordrhein-Westfalen in privébezit. Tegenwoordig heeft de waterburcht op initiatief van prins Nikolaus zu Salm-Salm een museale bestemming.

De waterburcht Anholt in het Münsterland is een van de weinige burchten van Nordrhein-Westfalen die zich in privébezit bevindt en die voor het eerst wordt vermeld in de 12e eeuw.
Rond 1700 werd de burcht verbouwd tot een representatieve barokresidentie met het karakter van een kasteel. Tegenwoordig biedt de waterburcht op initiatief van prins Nikolaus zu Salm-Salm plaats aan een museum met een uitgebreide privécollectie van de prinsen Salm-Salm.
Over de oorspronkelijke indeling en inrichting van de vertrekken geven oude huishoudrekeningen informatie. Bijgevolg was de ''Dikke Toren'' oorspronkelijk alleen maar toegankelijk via een touwladder.
Onder deze toegang bevond zich de onderaardse kerker. De huidige indeling met drie bovenverdiepingen kwam waarschijnlijk tot stand in het midden van de 17e eeuw.
In het metselwerk van de buitenmuren en in de kant die naar de ''Dikke Toren'' is gericht, zijn gotische bogen ingemetseld. De ruimte daarachter werd gebruikt als wachtlokaal en wapenkamer, later als bibliotheek.
De indrukwekkende ridderzaal bezit een gestuct plafond uit 1665 met het prinselijk wapen en gouden ornamenten. De marmeren kamer bestaat sinds 1910 en biedt plaats aan een groot deel van de collectie Chinees porselein uit de 17e en 18e eeuw.
Bovendien wordt de kamer opgeluisterd met vergulde meubels uit de tijd van de hoogbarok. Het ensemble wordt afgerond met een uitgestrekt park en meerdere barokke tuinen. Bezoekers kunnen de meest uiteenlopende onderdelen van het tuinencomplex bezichtigen, zoals bijvoorbeeld de watertuin, het eiland, het doolhof en de weide met wilde bloemen.
Talrijke opstanden van de meest uiteenlopende bomen- en plantenwerelden, veel wandelpaden en uitgestrekte watervlakten maken de waterburcht Anholt tot een aantrekkelijke bestemming voor een uitstapje. Andere hoogtepunten in de omgeving zijn o.a. de burcht Bentheim en de waterburcht Gemmen, een waterburcht van meer dan 900 jaar oud.

www.schloss-anholt.de/nl.html

Wasserburg Anholt

Klever Strasse
46419 Isselburg-Anholt


terug

 

 

 

 

Oude Doetinchemseweg 5 • 7038 BD Zeddam • Montferland • Tel 0314650160 • Mob 0650595007 • info@pensionkock.nl.
Kvk: 09106707 • BTW: NL1629.08.040.B01 • Regio Bank - IBAN/SEPA: NL41 RBRB0825268990.

Website created by Jöske Copyright © 2017. All Rights Reserved.