Bed and Breakfast Pension Kock

Een ervaring om nooit te vergeten.

nlenfrde

Artikelindex

Wist u dat de Achterhoek het grootste wijnbouwgebied van Nederland is, néé? kijk dan hier.

 De Zeddamse Torenmolen.


De molen bepaalt al sinds de 15 e eeuw het beeld van Zeddam samen met de kerktoren van de St. Oswalduskerk.
De parochie van Zeddam is een van de oudste uit de streek, de eerste vermeldingen dateren uit de 13e eeuw.

Website Torenmolen   


Rosmolen Zeddam


De rosmolen werd in 1546 gebouwd als aanvulling op de al bestaande windmolen in opdracht van de toenmalige eigenaren de Graven Van den Bergh in dezelfde locatie. De graven verpachtten na de bouw van de rosmolen de complete locatie met torenmolen en de molenaar gebruikte de rosmolen als er te weinig wind was om te kunnen malen met behulp van het paard van de boer. In 1866 werd de molen verkocht en gesloopt als rosmolen. In 1974 werd met behulp van de originele bouwtekeningen die bewaard waren gebleven in het archief van het Huis Bergh de rosmolen herbouwd.
In de molen is een kleine verzameling zwerfstenen tentoongesteld die bijeengebracht is door een voormalig dierenarts uit het dorp, wijlen dokter J. Hoogland alsmede een vaste mineralencollectie. Ook worden er regelmatig kunstexposities gehouden. De molen is in de zomer elke zaterdag en zondag voor het publiek geopend en is in bedrijf. De rosmoleninstallatie wordt dan voortbewogen door een paard.

Bovendorpstraat 21 7038CH Zeddam  


Molen de Volharding.


Molen de Volharding is een korenmolen in Zeddam. Sinds 2006 is de Familie Waszkiewicz - Harmsen de eigenaar van deze molen. Inmiddels hebben ze zich de kunst van het draaien eigen gemaakt. De molen is regelmatig voor publiek opengesteld en er worden leuke evenementen georganiseerd.

De Volharding is een windmolen, type beltmolen. De oorspronkelijke functie is korenmolen. Momenteel is de molen draaivaardig, maar niet maalvaardig. De molenstenen zijn gebarsten en moeten vervangen worden.

De molen is gebouwd in 1891. In 1941 werden van de molen het gevlucht en de staart verwijderd. In 1963 werd de kap hersteld en kreeg de molen in 1979 een algehele restauratie. De molen heeft een belthoogte van 3 meter. Hij heeft roeden met een lengte van 20,50 meter die zijn voorzien van het oudhollands hekwerk met zeilen.

Website

 

 


Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg


Huis Bergh in de stad 's-Heerenberg gemeente Montferland, Gelderland en is een van de grootste kastelen van Nederland. Het maakte deel uit van de heerlijkheid Land van den Bergh.
De bouwgeschiedenis van het kasteel gaat terug tot het jaar 1250. Delen van het huis dateren uit de 14e, 15e en 17e eeuw. In de beginfase van de Tachtigjarige Oorlog had Huis Bergh veel te lijden van oorlogsgeweld. In 1735 brandde het geheel uit. Tijdens de Hollandse Zending tussen de jaren 1799 en 1842 was er een seminarie in Huis Bergh gevestigd. Het kasteel en alle bijbehorende bezittingen kwamen in 1912 in eigendom van Jan Herman van Heek (1873-1957), een industrieel uit Enschede. In 1939 werd een groot deel van het huis voor de tweede keer door brand verwoest; dankzij de hulp van de plaatselijke bevolking kon echter veel van de inventaris worden gered. Nog in hetzelfde jaar begon de wederopbouw die reeds in de herfst van 1941 kon worden voltooid.

Website


De Padevoort Zeddam. 


De Padevoort is een havezate in Zeddam-Vinkwijk. Het landgoed wordt al vermeld in de 13e eeuw en sinds de 16e eeuw is er sprake van een geslacht Van de Padevoort.
In 1666 werd het als jachthuis van Huis Bergh ingericht. In 1875 is het aan de R.K. Kerk verkocht en als klooster ingericht. Een zusterorde - Zusters Franciscanessen van Heythuizen - vestigde er een meisjesschool, later werd het gebouw centrum voor de wijkverpleging.
In 1972 is de Padevoort aangekocht en gerestaureerd door een particulier. Het is inwendig niet te bezichtigen.

De Havezathe de Padevoort staat aan de Padevoortse Allee in Zeddam.


Het land van Jan Klaassen in Braamt.


Het Land van Jan Klaassen is een pretpark in Braamt. In het pretpark kunnen kinderen spelen in een buitenspeeltuin van 30 000 m² en een binnenspeeltuin van 2000 m². In deze speeltuinen zijn verschillende speeltoestellen en attracties aanwezig. Ook is er de eetgelegenheid Katrijn met een terras.
Het thema dat op verschillende manieren in het hele pretpark terugkomt, is Jan Klaassen. Er worden dan ook poppenkastvoorstellingen gegeven in het grootste poppentheater van Nederland met Jan Klaassen in de hoofdrol.
Sinds 2011 beschikt het pretpark over een poppenspelmuseum. Marius Prein, oprichter van Het Land van Jan Klaassen, heeft in het museum een collectie van 60 jaar poppentheater met decorstukken en poppen. Deze zijn behalve in Nederland ook gebruikt bij optredens binnen Europa en tijdens internationale poppentheaterfestivals in Polen, Rusland, Iran, Pakistan en in het Caribisch gebied.

Website

Oude Doetinchemseweg 5 • 7038 BD Zeddam • Montferland • Tel 0314650160 • Mob 0650595007 • info@pensionkock.nl.
Kvk: 09106707 • BTW: NL1629.08.040.B01 • Regio Bank - IBAN/SEPA: NL41 RBRB0825268990.

Website created by Jöske Copyright © 2017. All Rights Reserved.