Get Adobe Flash player
Rondje Emmerich

 

Torenmolen Zeddam

Torenmolen Zeddam

Christuskirche in Emmerich am Rhein

Christuskirche Emmerich

molen stokkum


Rondje Emmerich.

Een fietsrondje van ongeveer 24 Km die loopt langs de plaatsen Zeddam, s-Heerenberg, Emmerich, Borghees en Stokkum.

Zeddam is een dorpskern en voormalige gemeente in de gemeente Montferland, die weer gelegen is in de Nederlandse provincie Gelderland.
Het dorp is gelegen aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Zeddam ligt aan de weg van Doetinchem naar ′s-Heerenberg. Deze weg liep tot het begin van de 21e eeuw door het dorp, maar doordat dit tot veel verkeersovelast leidde wordt sinds het begin van de 21e eeuw het verkeer om Zeddam heen geleid. In 1969 werd Vinkwijk bij Zeddam gevoegd.

′s-Heerenberg is een Nederlandse stad gelegen in de provincie Gelderland. Ze maakte deel uit van de voormalige gemeente Bergh en tegenwoordig van de gemeente Montferland. Het stadje telde ongeveer 8000 inwoners in 2003. ′s-Heerenberg verkreeg op 8 september 1379 stadsrechten van Willem I van den Bergh.

Emmerik is een stad en gemeente aan de Rijn in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen aan de rechteroever (de noordelijke) van de Rijn op Rkm 852, ongeveer 10 kilometer ten noorden van Kleef en ongeveer vijf kilometer ten zuiden van de Nederlandse grens bij ′s-Heerenberg. De gemeente Emmerik telt 29.621 inwoners en heeft een oppervlakte van circa 80 km². Het hoogste punt in de gemeente is de Eltenberg met 82 m boven NN.
Emmerik is met de auto te bereiken via de Nederlandse autosnelweg A12 die overgaat in de Duitse A3 (Arnhem-Oberhausen) en ook via de provinciale weg uit de richting van het Nederlandse ′s-Heerenberg en Doetinchem.

Borghees is een stadsdeel van de Duitse stad Emmerik, gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het stadsdeel is gelegen in een bosachtig gebied en telt ongeveer 400 inwoners. Borghees ligt juist ten noorden van de eigenlijke stad.
Tot het Congres van Wenen was Borghees Nederlands grondgebied. In 1816 werd deze buurtschap aan Pruisen toebedeeld.In Borghees ligt een kasteeltje, Schlösschen Borghees, waar tentoonstellingen van beeldende kunst te zien zijn en waar jaarlijks een kerstmarkt gehouden wordt. De gevelsteen boven de deur dateert uit 1680.

Stokkum is één van de elf kerkdorpen van de gemeente Montferland in Gelderland.
Stokkum ligt schilderachtig aan de voet van de Hulzenberg dat een deel is van het Bergherbos, ook bekend als het Montferland. De ligging in het heuvelachtige natuurgebied Montferland draagt, volgens de bewoners maar ook volgens vele bezoekers, in niet geringe mate bij tot de charme van het dorp. Stokkum telt ongeveer twaalfhonderd inwoners. Het dorp bezit een oude korenmolen, Düffels Möl genaamd, en twee campings. De zandbulten bij de Hulzenberg zijn een geliefd doel voor wandelaars en fietsers.

Het Bergherbos is een 1837 ha groot natuurgebied, eigendom van Natuurmonumenten en de stichting Huis Bergh en is gelegen in de gemeente Montferland. Het Bergherbos is gelegen op de uitlopers van de heuvels waarop ook s-Heerenberg is gelegen.
Het gevarieerde bos is gelegen op een stuwwallencomplex uit de voorlaatste ijstijd. De bekendste heuvels zijn:

de Hettenheuvel (93 m, langs de weg Zeddam/Kilder)
de heuvel Montferland (68 m, bij Zeddam), met daarop de grootste motte van Nederland
de Hulzenberg (nabij Stokkum)
de Eltenberg (83 m), vlak over de Duitse grens met het plaatsje Hoog-Elten op de top van de berg.

Bron: Wikipedia

Kaart is eigendom van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., en mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of de rechthebbende(n) in geen geval gebruikt worden voor andere doeleinden dan persoonlijk gebruik.