Get Adobe Flash player
Rondje Stillewald

 


Torenmolen Zeddam

Torenmolen Zeddam

Molen Braamt

Molen Braamt

Kerk Wehl

Kerk Wehl

Rondje Stille Wald

De route van ongeveer 25 Km voert door Zeddam langs Braamt, Kilder, Loerbeek en Wehl.

Zeddam is een dorpskern en voormalige gemeente in de gemeente Montferland, die weer gelegen is in de Nederlandse provincie Gelderland.
Het dorp is gelegen aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Zeddam ligt aan de weg van Doetinchem naar s-Heerenberg. Deze weg liep tot het begin van de 21e eeuw door het dorp, maar doordat dit tot veel verkeersovelast leidde wordt sinds het begin van de 21e eeuw het verkeer om Zeddam heen geleid. In 1969 werd Vinkwijk bij Zeddam gevoegd.
Het dorp kent veel toerisme vanwege het bosgebied Montferland juist ten westen van Zeddam. Door dit toerisme kent Zeddam veel hotels en pensions en is ook de middenstand van behoorlijk niveau voor een dorp van deze grootte.

Braamt is een dorpskern in de gemeente Montferland, in de Nederlandse provincie Gelderland, enkele kilometers ten zuiden van de A18 en direct naast de doorgaande weg van Doetinchem naar s-Heerenberg. Het dorp is gelegen in de voormalige gemeente Bergh.
Braamt is een kerkdorp dat vanouds als buurtschap hoorde bij de parochie Zeddam, gegroeid door ontginning van de heidevelden en woeste gronden in de Zeddammermark. In 1245 wordt het dorp vermeld als "Brameth". De naam heeft waarschijnlijk met braambegroeiing te maken. In 1949 werd Braamt afgescheiden van de parochie Zeddam en kreeg het dorp een eigen kerk, die op 6 november van dat jaar werd ingewijd door mgr. Huurdeman, vicaris-generaal van het bisdom Utrecht. De patroon is O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Kilder is een dorp in de gemeente Montferland, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het was onderdeel van de voormalige gemeente Bergh en heeft 1508 inwoners. (01-01-2007) Kilder ligt op vijf kilometer ten zuidwesten van Doetinchem en op een kleine tien kilometer ten noorden van s-Heerenberg, vlakbij het natuur- en bosgebied Bergherbos.
De kerk van Sint-Jan de Doper in Kilder is een neogotisch gebouw uit 1885-1886, ontworpen door Alfred Tepe. De glas-in-loodramen van de kerk zijn ontworpen door Pater Humbert Randag, Franciscaan

Loerbeek is een dorp in de gemeente Montferland gelegen in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp heeft ongeveer 500 inwoners en is gelegen aan de doorgaande weg van Doetinchem naar Beek met uitzicht over het Bergherbos. Loerbeek is bijna vastgegroeid aan het dorp Beek.
Het dorp Beek en Loerbeek zijn op veel punten met elkaar verbonden en op elkaar aangewezen, denk aan gezamenlijke verenigingen en voorzieningen als de huisarts, tandarts.
Een smederij die vroeger aan de Didamseweg in Loerbeek stond, werd in 1992 overgeplaatst naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Wehl is een plaats in de gemeente Doetinchem in de Liemers, in de Nederlandse provincie Gelderland. De plaats telt 6876 inwoners (2009).
Tot 2005 was Wehl een zelfstandige gemeente, maar ten gevolge van een gemeentelijke herindeling werd Wehl (samen met het Zelhemse Broek) bij de buurgemeente Doetinchem gevoegd. De naam Wehl (Weel) komt rond het jaar 1200 voor het eerst in akten voor. Archeologische vondsten dateren uit de 12e eeuw. Tufstenen geledingen van de toren van de rooms-Katholieke Sint-Maartenskerk dateren uit deze tijd. (De rest van de neogotische kerk is in 1916 door Jan Lendering herbouwd.)

Bron: Wikipedia

Kaart is eigendom van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., en mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of de rechthebbende(n) in geen geval gebruikt worden voor andere doeleinden dan persoonlijk gebruik.

Tags: wehl , stillewald , beek , kilder , zeddam