Get Adobe Flash player
Rondje Netterden

 Oswaldus Kerk Zeddam

Oswaldus Kerk Zeddam

Grensovergang Netterden

Poortekerl Emmerich

Porrtekerl Emmerich

Schloesschen-Borghees

Schloesschen-Borghees

Duffels Mol Stokkum

Düffels Möl Stokkum

Stadhuis s-Heerenberg

Stadhuis s-Heerenberg

Bron: WikipediaRondje Netterden

Dit rondje komt door of langs de volgende plaatsen, Zeddam, Azewijn, Netterden, Emmerich, Borghees, Stokkum en ′s-Heerenberg.

 

Zeddam is een dorpskern en voormalige gemeente in de gemeente Montferland, die weer gelegen is in de Nederlandse provincie Gelderland.
Het dorp is gelegen aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Zeddam ligt aan de weg van Doetinchem naar ′s-Heerenberg. Deze weg liep tot het begin van de 21e eeuw door het dorp, maar doordat dit tot veel verkeersovelast leidde wordt sinds het begin van de 21e eeuw het verkeer om Zeddam heen geleid. In 1969 werd Vinkwijk bij Zeddam gevoegd.

 

Azewijn is een kerkdorp in de gemeente Montferland (in de voormalige gemeente Bergh) in het oosten van de Nederlandse provincie Gelderland, aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Azewijn ligt ongeveer 5 kilometer oostwaarts van s-Heerenberg.
Het dorp bestaat uit twee delen, te weten de dorpskern zelf en een uitgestrekt buitengebied. Ten oosten van de dorpskern liggen de Grote- en Kleine Reeven. In het laatste gebied ligt een zandafgraving waar fossiele vondsten gemeld zijn. Hier ligt tevens een vuilstortplaats waarop een solarpark is gebouwd.

 

Netterden is een Nederlands dorp gelegen in de Gelderse Achterhoek, in de gemeente Oude IJsselstreek. Tot aan de gemeentelijke herindeling hoorde het tot de voormalige gemeente Gendringen. Netterden ligt direct aan de landsgrens met Duitsland.
Van groot belang voor het ontstaan van Netterden was de oosttak van de Rijn, die liep van Wezel, via Megchelen en Netterden naar Elten. De Romeinen bouwden deze oosttak uit tot een natuurlijke versterkte grens. Daartoe lieten zij langs deze Oost-Rijn een brede strook ondoordringbaar kreupelhout groeien, die op gunstige plaatsen door militaire wachtposten, de z.g. regnieten werd versterkt. Deze regnieten bouwden zij in o.a. Doornik, Emmerik, Netterden, Megchelen en Anholt, onderling verbonden door verbindingswegen, die in later eeuwen werden gebruikt als handelswegen. Aan deze wegen vonden plaatsen als Dinxperlo, Praest en Vrasselt hun oorsprong.
Aangezien tussen Oost-Rijn en Oude IJssel geen natuurlijke bescherming aanwezig was, lieten de Romeinen tussen Anholt en Megchelen een verbindingskanaal graven, dat in de landweer werd opgenomen. Van dit kanaal rest nog slechts een sloot. De Netterdense regniet was gelegen aan de Oost-Rijn tegenover het huidige dorp Netterden, in de Hetter. Na het vertrek van de Romeinen, rond 375 na Chr., verloren de regnieten en ook de Oost-Rijn als landweer hun militair-strategische betekenis.Emmerich is een stad en gemeente aan de Rijn in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen aan de rechteroever (de noordelijke) van de Rijn op Rkm 852, ongeveer 10 kilometer ten noorden van Kleef en ongeveer vijf kilometer ten zuiden van de Nederlandse grens bij ′s-Heerenberg. De gemeente Emmerik telt 29.621 inwoners en heeft een oppervlakte van circa 80 km². Het hoogste punt in de gemeente is de Eltenberg met 82 m boven NN.
Emmerik is met de auto te bereiken via de Nederlandse autosnelweg A12 die overgaat in de Duitse A3 (Arnhem-Oberhausen) en ook via de provinciale weg uit de richting van het Nederlandse ′s-Heerenberg en Doetinchem.

 

Borghees is een stadsdeel van de Duitse stad Emmerik, gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het stadsdeel is gelegen in een bosachtig gebied en telt ongeveer 400 inwoners. Borghees ligt juist ten noorden van de eigenlijke stad.
Tot het Congres van Wenen was Borghees Nederlands grondgebied. In 1816 werd deze buurtschap aan Pruisen toebedeeld.
In Borghees ligt een kasteeltje, Schlösschen Borghees, waar tentoonstellingen van beeldende kunst te zien zijn en waar jaarlijks een kerstmarkt gehouden wordt. De gevelsteen boven de deur dateert uit 1680.

 

Stokkum is één van de elf kerkdorpen van de gemeente Montferland in Gelderland.
Stokkum ligt schilderachtig aan de voet van de Hulzenberg dat een deel is van het Bergherbos, ook bekend als het Montferland. De ligging in het heuvelachtige natuurgebied Montferland draagt, volgens de bewoners maar ook volgens vele bezoekers, in niet geringe mate bij tot de charme van het dorp. Stokkum telt ongeveer twaalfhonderd inwoners. Het dorp bezit een oude korenmolen, Düffels Möl genaamd, en twee campings. De zandbulten bij de Hulzenberg zijn een geliefd doel voor wandelaars en fietsers.

 


′s-Heerenberg is een Nederlandse stad gelegen in de provincie Gelderland. Ze maakte deel uit van de voormalige gemeente Bergh en tegenwoordig van de gemeente Montferland. Het stadje telde ongeveer 8000 inwoners in 2003. ′s-Heerenberg verkreeg op 8 september 1379 stadsrechten van Willem I van den Bergh. In ′s-Heerenberg bevindt zich kasteel Huis Bergh, waar de heren van den Bergh zetelden. In het kasteel zijn tal van schilderijen van oude Italiaanse meesters te bezichtigen. Ook het oude stadscentrum met onder andere de omwalling en de Plantage, een parkbos juist ten westen van Huis Bergh, trekken veel toeristen. In de directe omgeving ligt het natuurgebied Montferland, een heuvelachtig bosgebied dat door fietsers, wandelaars en paardrijders druk bezocht wordt.

 

Kaart is eigendom van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., en mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of de rechthebbende(n) in geen geval gebruikt worden voor andere doeleinden dan persoonlijk gebruik.